Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett PIACVEZÉRELT KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS PROJEKTEK TÁMOGATÁSA c. felhívására az AQUA-TERRA LAB Kémiai Kereskedelmi Gyártó és Szolgáltató Kft. által benyújtott, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00103 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelme 158 030 210 Forint összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert el a „Autonóm mobil moduláris felépítésű smart funkciókkal felruházott mélységi vízminőségmérő és mintázó robothajó fejlesztése és kapcsolódó kutatásainak elvégzése” című projekt megvalósításához.

 

Az Aqua-Terra Lab Kft. közel 20 éve folyamatos kutatásokat végez a telepített és mobil vízminőségmérő monitoring állomások terén. Jelen projekt célja, hogy az eddigi tapasztalatok felhasználásával egy olyan smart funkciókkal felruházott mérő és mintavevő robothajót fejlesszünk, ami alkalmas állóvizeken túl folyóvizek és kisvízfolyások vízminőségének több mélységi vízrétegre kiterjesztett mérésére és mintázására egy ponton, vagy autonóm módon folyamatosan egy adott útvonal mentén.

Kiemelt fejlesztési célunk, hogy a hajó szoftverét mesterséges intelligenciával kibővítve, megfelelő algoritmus alkalmazásával képes legyen autonóm módon egy szennyező pontforrás felderítésére is.

Igazi újdonság, hogy a víztestek keresztszelvényeit hálószerűen leképező vízminták egyrészt jelentősen javítják a szennyeződésterjedési modellek pontosságát, másrészt segíthetik a biológusok, kutatók munkáját. A vett minták így akár mikroorganizmusok elemzéseihez, akár akkreditált laboratóriumon belüli kiértékeléssel hatósági eljárásokhoz, illetve a tagországok számára előírt EU-s jelentésekhez is alkalmasak lehetnek.

 

A projekt elszámolható összköltsége 242 millió Forint, a megvalósítás időszaka 2024. június végén zárul.

 

További információ kérhető:

Schüll Zoltán

Elérhetőség: [email protected]

 

X